Lokalt stipendium till Källslättenföreningen
Arbetsdagen i Källslätten inledde med sol och ett välkommet stipendium. Källslättenföreningen till delades Sparbaksstiftelen Dalarnas Lokala Stipendium på 15 000 kronor. På plats i Källslätten var Alf Tangenäs och Göran Andersson för att dela ut stipendiet.
Motiveringen löd: För att ni vårdar och sköter om denna fantastiska natur- och kulturhistoriska oas mitt i storskogen, så att vi kan komma hit och andas den friska luften och känna lugnet och stillheten i denna underbara miljö med anor från minst 1500-talet.
För att ni år efter år ställer upp frivilligt arbetar och upprätthåller traditionen och bevarar detta kulturhistoriska arv levande.
Stig-Åke Svensson var glad för tillskottet i föreningen. All verksamhet sker ideellt och medlemsavgiften är inte stor, fler medlemmar är välkomna!
Fakta om Källslätten
Naturskyddsområdet i Källslätten startar 1966 då restaureringsarbetet inleddes av ett gäng ungdomar från Borlänge. Detta för att bevara och skydda det rika växt- och djurlivet samt de kulturhistoriska värdena i området. Källslätten omfattar en variation av biotoper som ängsmarker, skogspartier och våtmarker, vilket bidrar till en hög biologisk mångfald.
I området finns även spår av äldre kulturhistoriska lämningar, som gamla odlingsrösen, stenmurar och traditionella byggnader. Dessa lämningar vittnar om människors långa historia av bosättning och bruk av marken i Källslätten.
Skyddet av Källslättens naturområde som sker på ideell basis, är viktigt för att bevara Dalarnas kulturarv och för att ge människor möjlighet att uppleva och njuta av naturen på nära håll. Området är populärt för rekreation, naturvandring och friluftsliv.
Förtroenderåd
Förtroenderåden ska föra en ständig diskussion med lokala banker i frågor som är aktuella, speciellt när det gäller samhällsengagemang. Arbetssättet är decentraliserat och förtroenderåden engagerar sig tillsammans med Swedbank.