Daladagen 2017

Daladagen, som arrangeras av Sparbanksstiftelsen Dalarna och Swedbank, lockar allt fler deltagare. I år kom över 300 deltagare till Magasinet i Falun samtidigt som 21 UF-företag fanns på plats för att visa upp sina produkter med möjlighet till både försäljning och beställningar. Sparbanksstiftelsen Dalarnas och Swedbanks samarbete med UF-företagen utvecklas positivt och det finns en grund för ett djupare samarbete. Ungdomar och ekonomi – är en naturlig del av vårt samhällsengagemang. UF-representanter medverkade även i programmet.

Daladagen, som i år hade ett varierat utbud med fokusering på entreprenörskap och framtid, skapade stort engagemang och inspiration bland deltagarna. De traditionsenliga Dalastipendierna delades ut till personer, företag och organisationer som bidragit till lokal eller regional utveckling.

Programpunkter

Karl-Henrik Sundström, VD och koncernchef på Stora Enso, höll en intressant föreläsning om konkurrens ur miljösynpunkt. Han presenterade flera spännande tankar där bland annat plast kan ersättas med trä och därmed få en viktig betydelse i det framtida miljöarbetet.

Karl-Henrik Sundström

 

Daladagen 2016

Sparbanksstiftelsen Dalarna firar i år 25 år. Under dessa 25 år har Sparbanksstiftelsen Dalarna etablerat sig som en utvecklingspartner i ett stort antal projekt. Daladagen har blivit en tradition som vi arrangerar tillsammans med Swedbank. Ambitionen är också att vi skall attrahera en bred målgrupp och att deltagandet är avgiftsfritt.  Just nu prioriterar vi UF-företagen, Dalastipendier, Daladagen och Ung Ekonomi i samarbete med Swedbank.

Profiler inom näringsliv, journalistik och idrott kom till årets Daladag och gav sina egna personliga reflektioner, berättelser och tankar kring entreprenörskap. Dalastipendierna delades ut. Några av Dalarnas UF företag  berättade om sina erfarenheter och lärdomar från UF året och sålde även sina produkter.

Programpunkter

– Erik Paulsson entreprenören som har byggt upp och utvecklat många företag. Inte så känt är kanske att Lindvallen, som är ursprunget till dagens börnoterade Skistar, köptes med syfte att vara en investering i medarbetare som skulle få möjlighet att åka till Sälen under sin ledighet.

FALUN 2016-04-13 Daladagen Stiftelsen sparbanken Foto: Ulf Palm kod 71515

Erik Paulsson

– Hidayet Tercan kom till Sverige och Dalarna 1990 som flykting tillsammans med sin mamma och syskon. I dag är Hidayet entreprenör, föreläsare och debattör. Hon har arbetat för Röda Korset, utbildat svenskar, israeler och palestinier i konflikthantering, ledarskap och demokrati och har byggt upp och var generalsekreterare för kunskapsnätverket Transfer. Hidayet arbetare i närmare 3 år som affärsutvecklare inom Åhléns-koncernen och byggde sedan upp och var VD för vårdbemanningsföretaget Zemrete.

FALUN 2016-04-13 Daladagen Stiftelsen sparbanken Foto: Ulf Palm kod 71515

Hidayet Tercan

-Roberto Vacchi var tävlingscyklist under många år. Efter sin idrottskarriär blev han sportkommentator på tv. Roberto är ett efterfrågat namn som speaker för stora idrottsevenemang. Förra året fick Roberto svenskafans.com pris Gulskölden som Årets Sportkommentator och blev också framröstad som Årets TV-sportprofil på Kristallengalan.

FALUN 2016-04-13 Cykelkommentator speaker Roberto Vacchi Daladagen Stiftelsen sparbanken Foto: Ulf Palm kod 71515

Roberto Vacchi

Göran Bronner, CFO Swedbank, pratade om omvärlden och möjligheter, räntan, omvärldens påverkan på Sverige, digitalisering, förändrade kundbeteende och konsumentmakt.

FALUN 2016-04-13 Daladagen Stiftelsen sparbanken Foto: Ulf Palm kod 71515

Jan Eivinson, Sparbanksstiftelsen Dalarna och Göran Bronner, Swedbank

Daladagen 2015

Årets Daladag i samarbete med Swedbank arrangerades på Magasinet i Falun med över 230 deltagare. Syftet med dagen är att belysa frågor inom ekonomi och företagande på regional, nationell och internationell nivå. Den röda tråden i årets Daladag var entreprenörskap. De traditionsenliga Dalastipendierna delades ut till personer, företag och organisationer som bidragit till lokal eller regional utveckling.

Programpunkter

– Ulf Spendrup som är starkt engagerad i Ung Företagsamhet talade om unga och affärsmannaskap och gav många goda råd till de yngre deltagarna.

– Ung Företagsamhet Dalarna, som har ett djupare samarbete med Sparbanksstiftelsen Dalarna och Swedbank, var på plats med flera ungdomar som startat egna företag 2014 och som presenterade sina idéer och erfarenheter under året.

– Håkan Holmberg, som arbetar med forskning och utveckling på Sandvik talade om framtidens energikälla, bränsleceller. Genom att använda ny teknik med t.ex. bränslecelldrivna bilar finns möjlighet att minska utsläppen radikalt.Daladagen

– Sparbanksstiftelsen Dalarnas Dalastipendier delades ut, sammanlagt 200.000 kr till 4 privatpersoner, 1 företag och 3 föreningar.

– Per Holknekt gjorde mycket personliga nedslag i sitt liv med fokus på företagande och entreprenörskap utifrån tre ledstjärnor: Bekräfta, se människor, Tro på människor, släppa taget på sin egen kontroll och Ge andra chansen.

 Daladagen 2014

Daladagen 2014 – Sparbanksstiftelsen Dalarna och Swedbank har återupptagit traditionen med att arrangera Daladagen och detta år arrangerades Daladagen i Falun med 130 deltagare.

Programpunkter

 • Det lokala företaget Prioleva delade med sig av sina erfarenheter kring hur de finansierat sin dröm när banken inte hade möjlighet att vara med.
 • Anna Felländer Chefsekonom på Swedbank talade om internationellt makroperspektiv.
 • Lotta Lovén som är Utvecklingschef för Swedbanks digitiala tjänster berättade om den digitala utvecklingen.
 • Ung Företagsamhet Dalarna har ett djupare samarbete med Sparbanksstiftelsen Dalarna och Swedbank. Årets bästa UF företag 2013 berättade om sitt företag – Teatermakarna Dalarna UF.
 • Sven Rosén, Ordförande Leksands IF Fastighets AB, gav sin bild av ekonomin inom elitidrott.
 • Sparbanksstiftelsens Dalastipendier delades ut, sammanlagt 300 000 kr till  6 privatpersoner, 1  företag, 1 organisation och 1 förening.

Daladagen 2008

Temat för detta år var ”Vägen till det attraktiva Dalarna”. Jan Eliasson (fd utrikesminister) och Bo Ekman (Tällberg foundation) diskuterade Dalarnas plats i en global värld, hur vi påverkas av finanskrisen och USA: s ekonomiska beslut.

 • Barack Obamas seger i USA-valet var naturligtvis ett hett ämne. Det var även samarbetslösningar för att utveckla Dalarna både som turistdestination och som boendeplats.
 • Lars Backhans (Microsoft Sverige) och Hanna Hallin, (ordf. Landsrådet för Sveriges Ungdomsorganisationer) gav en uppmaning till nytänkande och kreativitet i syfte att utveckla näringslivet i regionen.
 • Flera kunniga representanter från turistbranschen delade med sig av visioner om en hållbar turism och möjligheten att göra Dalarna ännu mer attraktivt.

Daladagen 2007

Det var nästan 300 personer som besökte Ex-huset, lyssnade på föreläsningar och samtalade kring Dalarnas utmaningar och möjligheter för framtiden under Daladagen 2007.

Bilden av Dalarna, företagsklimatet, kommunikationslösningar, ungdomars möjligheter och turismutveckling var några av de frågor som diskuterades – utifrån de klimatförändringar vi står inför och den fortsatta globaliseringen av ekonomin. Nya perspektiv gavs från såväl konstnärer, som unga och erfarna företagare, experter och politiker. Christer Gruhs, chefredaktör Dalarnas Tidningar, var moderator och föreläsare under dagen var:

 • Bo Ekman, ordförande Tällberg Foundation
 • Michael Storåkers, vd och ordförande Storåkers McCann reklambyrå
 • Maria Norrfalk, Landshövding Dalarnas Län
 • Per Holmgren, SVT
 • Ewa Björling, regeringsrepresentant och Sveriges Handelsminister

Vi hoppas att alla besökare fick med sig inspiration och uppslag kring Dalarnas utveckling i sitt fortsatta arbete!

Daladagen 2006

Under Sparbanksstiftelsen Dalarnas inspirationsdag kring länets framtid möttes representanter för privat och offentlig sektor – två närande sektorer i samverkan. Det blev en heldag med spännande reflektioner. Bland annat diskuterade Maud Olofsson och Thomas Östros ämnet Dalarna och globaliseringen.

Övriga programpunkter

 • Att leva och verka i Dalarna – två ungdomars funderingar kring sin framtid i Dalarna.
 • Så här går det för Dalarna, Jan Eivinson från Sparbanksstiftelsen Dalarna gav sina personliga reflektioner.
 • Lärande information om företag och offentlig sektor.
 • Göran Rosenberg författare och journalist, Ann Beskow ordförande Kommunstyrelsen i Orsa, samt Helena Burtus restaurangchef för Mc Donalds i Mora, samtalade på temat samspel för utveckling.
 • Bo Pettersson kommunalråd Leksands kommun, Gert Karnberger vd Claes Ohlsson, och Salka Börjesson-Eynon hotelldirektör Green Hotel, förde dialog om Global företagsamhet.
 • Landshövdingen för Dalarna Ingrid Dahlberg och Peter Hultkvist ordförande Region Dalarna, diskuterade Dalarnas framtid.
 • Dagen avslutades med eftertanke av Hidayet Tercan, Hon är kurd, flykting och arbetar med utvecklingsfrågor för Åhlens.

Wooden horses 130x164_stl 46x58mm webb

Syftet med Daladagen är att belysa aktuella frågor inom ekonomi och företagande på regional, nationell och internationell nivå.

 

FALUN 2016-04-13 Daladagen Stiftelsen sparbanken Foto: Ulf Palm kod 71515

Daladagen 13 april 2016

 

FALUN 2016-04-13 Daladagen Stiftelsen sparbanken Foto: Ulf Palm kod 71515

Daladagen 13 april 2016

FALUN 2016-04-13 Daladagen Stiftelsen sparbanken Foto: Ulf Palm kod 71515

Thomas Agneteg, Ung Företagsamhet Dalarna

 

 

 

 

Ung företagsamhet

Sparbanksstiftelsen Dalarna tycker att ungdomars möjlighet till arbete i Dalarna är viktigt för regionens framtid. Därför stödjer vi Ung Företagsamhet.

Daladagen

Vi arrangerar återigen Daladagen! Syftet med Daladagen är att belysa aktuella frågor inom ekonomi och företagande på regional, nationell och internationell nivå.

Dalastipendiet

Varje år delas stipendier ut till personer, företag och organisationer som genom nytänkande bidrar till lokal eller regional utveckling.