Dalastipendiet

Sparbanksstiftelsen Dalarna beslutade år 2012 att uppmärksamma och uppmuntra initiativrika personer som genom nytänkande bidrar till lokal/regional utveckling och som har satt positiva avtryck i samhället inom områden som sparsamhet/ privatekonomi, näringsliv, forskning, utbildning, idrott eller kultur, genom ett stipendium. Året efter togs beslut om att utöka antalet stipendier och därmed även kunna ge till företag, organisation eller förening i tillägg till de Dalastipendier som tilldelas privatpersoner. Förtroenderåden tillsammans med lokal kontorschef nominerar stipendiaterna och beslut fattas av styrelsen.


Dalastipendiet 2022

Stiftelse

Dalapop

Dalapop är ett naturligt nav i den regionala musikbranschen. Genom en gemensam plattform där verksamheten generöst delar med sig av sin kunskap och sitt nätverk samt bidrar med stöd genom både personliga och ekonomiska resurser ges dalaartister bästa förutsättningar att utvecklas och lyckas. DalaPop, med sitt gedigna arbete och höga engagemang, har på ett föredömligt och lyckosamt sätt starkt bidragit till Dalarnas Musikliv.

Falun 2022 Dalecarlia Music Awards


Dalastipendiet 2019

Förening

Sörskogs Skidspårsgrupp, Bjursås Orienteringsklubb

Varje år kommer tusentals längdåkare från stora delar av Mellansverige till vackra och snösäkra Sörskog för längdåkning. Det ideella spårteamet har under många år arbetat intensivt med extraordinär ambition för att erbjuda skidspår av olika längd med högsta kvalitet och preparering. Sörskog har härigenom utvecklats till ett skidparadis för många och bidrar därför starkt till utvecklingen av Dalarnas attraktionskraft.

Falun 2019-10-22 Daladagen 2019 Daladagen2019 sparbankstiftelsen Foto: Ulf Palm

 

Dalastipendiet 2018

Privatperson

Falun

Good Harvest, Falun

Good Harvest, som består av Hanna Enlöf, Enviken och Ylva Eriksson, Falun, skriver, sjunger och spelar gitarr med stor musikalisk skicklighet och tillsammans med deras fantastiska stämsång har de gjort stort avtryck i både Sverige, Europa och USA. De tar välförtjänst plats på världsscenen och i våra hjärtan med sina härliga tolkningar, nära samspel och känslofulla framföranden och bidrar därmed starkt till utvecklingen av Dalarnas attraktionskraft.

Företag

Västerdalarna

Snöborg Gård, Dala-Järna

Snöborg Gård i Dala-Järna är ett familjeföretag som drivs av Ann och Janne Eriksson. De har tagit lantbruksföretagande i glesbygd till en ny dimension. Gården har ett strategiskt kretsloppsarbete i produktionen av potatis och kött, som bland annat innebär att rester från den egna potatisproduktionen och avfall från bygdens livsmedelsindustrier tas till vara och blir djurfoder. Detta kombinerat med egen energiproduktion gör företaget till ett föredöme för resurseffektivitet med positiva miljökonsekvenser.

Dalastipendiet 2016

Privatperson

Falun

Jenny Rissveds, Falun

Jennys bragdguld vid OS 2016 har tillsammans med hennes övriga framgångar inom cykelsporten starkt bidragit till att cykelsporten har kommit i fokus både för nya åskådare och nya utövare. Med Jennys idrottsliga framgångar i kombination med ödmjukhet och professio-nella inställning så bidrar hon starkt till utvecklingen av Dalarnas attraktionskraft.

Företag, organisation eller förening

Västerdalarna

Renbiten AB, Idre

Renbiten AB kombinerar renskötsel med egen förädling av butik- och caféverksamhet med specialisering av både tjänster och produkter som har sitt ursprung i den samiska kulturen. Ägarna har genom sitt företag tillfört en ny dimension till turistnäringen, som också skapat nya arbetstillfällen i fjällnära glesbygd.

Dalastipendiet 2015

Privatpersoner

Borlänge, Gagnef, Säter

Lars Ivarsson, Borlänge

Lars Ivarsson har med äkta engagemang och insatser utöver sin yrkesroll under lång tid varit en nyckelperson i utvecklingen inom Borlänge. Med nyfikenhet, öppenhet och vilja att hjälpa till har han positivt bidragit för såväl föreningars verksamhet som för enskilda människor. Lars är en stark drivkraft bakom bland annat etableringen av IKEA.

Falun

Magdalena Nord Omne och Mats Omne, Falun

Dalastipendiet tilldelas Magdalena Nord Omne och Mats Omne för sina gedigna insatser inom kulturområdet. Med stort engagemang, hårt arbete och unikt nytänkande har de skapat en samlingspunkt för kultur i alla former. Denna kulturnod – Magasinet – med möjligheter för bl.a. utställningar, konserter, konferenser och andra arrangemang är idag väletablerad på såväl Dalarnas som Sveriges kulturkarta.

Ovansiljan

Pege Andersson, Älvdalen

Pege Andersson flyttade 1978 till Älvdalen och visade redan från början intresse, fallenhet och engagemang för att skapa fritids-aktiviteter för unga såväl som för vuxna. Här nämns endast två exempel; hans ledaregenskap i den lokala scoutrörelsen samt idéen med drogfri Lucianatt som har utvecklats och genomförts i 30 år.

Södra Dalarna

Johannes Kotschy, Avesta

Som entertainer, entreprenör har Johannes Kotschys kreativitet varit till nytta för Avesta såväl som för andra orter i Sverige och internationellt. Hans personliga engagemang och strävan efter att skapa ”vi-känsla” bidrar till gemenskap och utveckling.

Västerbergslagen

Anders Olausson, Ludvika

Genom ett osjälviskt och inspirerande förhållningssätt till löpning har han skapat en lokal folkrörelse där man förutom motion bygger nätverk för många av Ludvikas entreprenörer och företags-ledningar. Målet är att genom gemenskap och glädje underlätta motionerande för den enskilde och samtidigt skapa kontakter och relationer som bidrar till utvecklingen av Ludvika.

Västerdalarna

Täpp Lars Arnesson, Malung

Täpp Lars Arnesson är entreprenör med kreativitet som ledord och med stort intresse för hembygden och lokalt hantverk. Han vill bevara det gamla med inslag av det nya. Med brinnande intresse och passion för kultur, turism och design tar han sig an nya projekt och utmaningar både i fäboden och i skinnverkstaden.

Företag, organisation eller förening

Falun

IFK Falun Alpin, Falun

Dalastipendiet tilldelas IFK Falun Alpin som med ideella insatser och hårt arbete årligen skapar en mycket uppskattad utomhus-arena i Källviksbacken. Ungdomar erbjuds en samlingspunkt för free-ski, alpint, park och skicross som idag är populär i Dalarna med omnejd.

Ovansiljan

Zornkullornas Café AB, Mora

Ägarna Mari Moberg och Karin Gysling har sedan starten av caféet betonat den lokala förankringen med egentillverkade matvaror och en interiör som bygger på kulturarvet som är unikt för Mora och som är i Anders Zorns anda. Caféet har ett mervärde för både Zornmuséet och Zorngården såväl som för invånarna som för övriga besökare i Mora.

Södra Dalarna

Skogsbo SK – Ishockey, Avesta

Nicklas Lidström Cup har för 44:e året anordnats. Cupen är Sveriges äldsta internationella ungdomsturnering och för många oförglömliga minnen och upplevelser. Nya kontakter knyts både nationellt och internationellt för både ungdomar och vuxna. Förutsättningen för genomförande av Cupen år efter år är den uthålliga och ideellt arbetande arrangörsstaben.

Västerbergslagen

Återvinningsbutiken Ludvika Ek. fören., Ludvika

Med en stark vilja för att skapa gemensam företagsutveckling och entreprenörskap har företaget skapat reell och värdefull syssel-sättning för många. Inskolning av anställda till entreprenörer är en självklarhet för att underlätta avknoppning och bildande av egna företag, vilket planeras för några team bland de anställda.

Västerdalarna

Vansbro Ryttarsällskap, Vansbro

Efter en målmedveten och strategisk nystart för några år sedan har Vansbro Ryttarsällskap en bred verksamhet året runt. En av föreningens viktiga aktiviteter är ridning för funktionshindrade och då framför allt i ungdomssektionen. Tydliga rutiner, självkänsla och samarbete präglar ridskolan som utvecklar både människor och sin verksamhet.

Dalastipendiet 2014

Privatpersoner

Borlänge, Gagnef, Säter

Britta Wålstedt, Dala-Floda

Britta Wålstedt har med sina årliga cirkusläger för barn och unga skapat PR för Dala-Floda genom denna annorlunda aktivitet. Hon har dessutom engagerat sig i cirkusprojekt för barn i Nepal och Sarajevo, SOS-barnbyar samt för barnhemsbarn i Sydafrika.

Falun

Maria Blom, Falun

Under flera år har Maria Blom producerat uppmärksammade och högt uppskattade filmer/produktioner/projekt…. filmer som förmedlar starka känslor med en träffsäker och komisk ådra men med värme och respekt. Hennes behandling av dialekterna ger en unik trovärdighet, ny dimension som förstärker Faluns och Dalarnas kulturimage.

Ovansiljan

Michael Holback, Mora

Michael Holback har sedan 1982 lagt ned ett fantastiskt arbete på att utveckla innebandyn i Mora. Han har haft förtroendeuppdrag som ordförande, tränare och ekonomisk ansvarig. Detta har bidragit till att KAIS Mora har både herr- och damlag i högsta serien med drygt 350 ungdomar som aktivt tränar och spelar.

Västerdalarna

Bertil Elfström, Malung

Årets pristagare är en generös person med ett stort engagemang och stark förankring i bygden. Han har medverkat med sitt ideella arbete i flera arrangemang som utvecklats till stor glädje för lokala företag och föreningar och tydligt satt bygdens namn på kartan.

Företag, organisation eller förening

Borlänge, Gagnef, Säter

Föreningen Skankaloss, Gagnef

Den årliga festivalen Skankaloss i Gagnef är ett härligt initiativ och man har hittat en bra form med omtyckta artister och aktiviteter. Festivalen har blivit ett uppskattat och återkommande inslag i sommaren för både tillresande och ortsbor.

Falun

IBF Innebandy, Falun

Föreningen IFB Falun har med sina framgångsrika och starka elitresultat och lagmedlemmar som på ett både skickligt och ödmjukt sätt bidragit till att göra Falun känt både i och utanför Sverige.

Ovansiljan

Arbets- och Utbildningskooperativet Glimten, Idre

Glimten i Idre – ett socialt arbetsintegrerat företag, det första Brukarkooperativet i Dalarna – ger en meningsfull sysselsättning för personer med psykisk funktionsnedsättning och utvecklar tillsammans med andra företag och nysvenskar handikappturism från Sverige och övriga Europa.

Västerdalarna

Lyko Hair AB, Vansbro

2008 nystartade företaget Lyko Hair AB med näthandel, pådrivet av hemvändande sonen Rickard som insåg e-handels möjligheter. Sortimentet gick från 70 till 20.000 artiklar och från fåmansföretag till drygt 60 anställda. Genom företagets engagemang, framtidstro parat med tradition och lokalt ansvar är för närvarande inte ungdomsarbetslösheten i Vansbro akut.

Dalastipendiet 2013

Privatpersoner

Borlänge, Gagnef, Säter

Kerstin och Gunnar Sahlin, Borlänge

Tillsammans har Kerstin och Gunnar Sahlin förvandlat den sedan generationer ägda gården i Romme från mjölkgård till ett besöksmål av hög klass där allt från de uppfödda strutsarna tas tillvara och förädlas. Den totalupplevelse som erbjuds ledde till att Sahlins 2011 utsågs till årets turistattraktion i Borlänge.

Falun

Lars-Erik Fix, Falun

Med stor entusiasm, ett brinnande intresse under många år och utan några som helst egenintressen så har Lars-Erik lagt inte bara grunden till utan också sett till att en årligen återkommande välskött och säker arena finns, nämligen – Runns fina isar.  Runns isar med plogade banor har under många vintrar gett Falubor och besökare från såväl Sverige som utlandet härliga upplevelser .

Ovansiljan

Gunder Eriksson, Mora

Med ett stort engagemang och ett brinnande intresse för den lokala nivån har han bidragit till en positiv utveckling av regionen. Hans entreprenörskap har utgjort en katalysator för andra verksamheter. Han har varit en föregångare i miljöfrågor och kretsloppstänkande, inte minst kring lokalproducerad mat. Med entusiasm, och ett brinnande hjärta för bygden, har han värnat småskalig lokal verksamhet och därmed utgjort ett föredöme för andra.

Södra Dalarna

Ann Björklund, Avesta

Med passion för det fantasifulla berättandet har hennes erfarenheter och ambitioner strålat samman i företaget Teater Kazash. Ann frilansar med såväl egna föreställningar som beställda workshops och projekt. Hon har även tagit initiativ till och skapat ett interaktivt sagospel för skolbarn om Vita Frun i industrihistorisk miljö.

Västerbergslagen

 Carina Näs, Söderbärke

Med stor kreativitet och känsla för hembygden har Carina Näs utvecklat det gamla och nedlagda Ebeneserkapellet i Söderbärke till ny centralpunkt i Söderbärke. Genom entreprenörskap och samarbete med föreningsliv och företag i bygden finns det idag en tydlig fest och samlingslokal med diverse verksamhet som efterfrågas. Capellet är idag inte bara en lokal utan navet för mycket av den kreativa verksamheten i bygden.

Västerdalarna

Annika Fornell, Vansbro

Annika Fornell, Vansbro, har på ett engagerat sätt bidragit till berikande av kulturlivet i Vansbro. Tillsammans med maken Yasin Gyltepe förvärvade Annika det av Vansbro kommun ägda Folkets Hus och har mycket med hjälp av sin bakgrund som företagsledare utvecklat Folkets Hus till ett Kulturhus som sjuder av aktivitet.

Företag, organisation eller förening

Falun, Borlänge, Södra Dalarna och Västerdalarna

Ung Företagsamhet Dalarna

Ung företagsamhet arbetar oförtrutet och långsiktigt för att främja ungt entreprenörskap och ekonomisk medvetenhet hos Dalarnas gymnasie- och numera även högstadieelever. Sparbanksstiftelsen Dalarna vill särskilt uppmärksamma UF: s nya satsningar för utbildning av lärare, riktade insatser mot elever på gymnasiernas yrkesprogram samt grundskolekonceptet ”Din framtid”

Ovansiljan

Ovansiljans Bordtennisklubb, Orsa

Den lilla klubben med ett stort hjärta och en öppen dörr för såväl amatör som elitspelare. Alla är välkomna och får delta och utvecklas sida vid sida efter sin förmåga. Verksamheten har på ett positivt sätt gjort det möjligt för ny-svenskar att bli en del av samhället och komma in i ett socialt nätverk. Klubben har med små ekonomiska ramar och ett stort ideellt engagemang utgjort ett föredöme för andra.

Västerbergslagen

Åkes Slakt och Styckning AB, Tolvsbo

Annelie Andersson ägare till Åkes Slakt och Stycknings AB har under flera år utvecklat sitt gårdsslakteri till idag även omfatta en mindre butik med försäljning av kött och egenproducerade charkuterier. Annelie är även en samlande kraft för andra lokala producenter och då inte bara inom köttproduktion. Hon har förmåga att vara ”navet” i ett kommande utvecklingsarbete för att stärka närområdets lokala livsmedelsproducenter genom samverkan och gemensam marknadsföring. Dalastipendiet 2012

Borlänge/Gagnef/Säter

Malin Floridan, Stora Skedvi

VD i bolaget Prioleva som genom etableringen av butiken Visthusboden i St. Skedvi är en stark motor och förebild när det gäller att erbjuda konsumenterna lokalproducerade livsmedelsprodukter av mycket hög kvalitet.

Falun

Malin Murmester och Mats Stenman, Falun

Initiativtagare till action- och extremsporteventet ”Clash of Nations”. Professionella arrangemang som årligen uppvisar världsstjärnor inom snöscotercross, snowboard och slopestyle, drar mängder med besökare till Falun, livesändningar på nätet, stor medial uppmärksamhet kombinerat med lokal förankring och nära samarbeten med regionens ungdomar och Högskolan.

Ovansiljan

Pers Anna Larsson, Vattnäs, Mora

Pers Anna Larsson gjorde det omöjliga möjligt. Hon gjorde Vattnäs konsertlada till en spelplats för klassisk musik, byggd med ledorden enkelhet, skönhet och kvalitet. Vi kan konstatera att ledorden under den gångna sommaren har uppfyllts med råge.

Södra Dalarna

Kerstin Sonnbäck, Krylbo

Överraskande och djärvt – och med gedigen erfarenhet av musikliv – har Kerstin Sonnbäck skapat en helt ny arena för konserter, mitt ute på landsbygden i Södra Dalarna. I hennes ägo blommar Bäsinge gamla missionshus nu fram som Humlebackens Kulturhus. Konsertutbudet är imponerande och väcker uppmärksamhet, vida utanför södra Dalarna. Redan efter det första året är scenen etablerad som en högklassig attraktion för både boende i bygden och tillresande musikälskare.

Västerbergslagen

Pontus Spelmans och Lena Magnusson, Ludvika

Enormt duktiga och lovande ungdomar som brinner för sina danser Bugg, Boogie Woogie och Lindy Hop. De har under 2012 vunnit så gott som allt; Nordiska Mästerskapen i Bugg och Lindy Hop, Svenska Mästerskapen i Bugg, Boogie Woogie, Lindy Hop och Dubbelbugg, World Cup i Boogie Woogie, Europa Mästerskapen i Boogie Woogie, Shampion Ship (inofficiellt VM) Lindy Hop. De är förebilder för andra ungdomar och för den glädje de sprider.

Västerdalarna

Johan Eriksson, Malungsfors

Initiativtagare till Malungsfors Visfestival, Dalarnas enda visfestival och utveckling av denna under 6 år. Artister har varit bland annat CajsaStina Åkerström, Jack Vreeswijk och Ewert Ljusberg.

Dalastipendiater 2023

Dalastipendiaterna 2018

Dalastipendiaterna 2016

FALUN 2016-04-13 Daladagen Stiftelsen sparbanken Foto: Ulf Palm kod 71515

Dalastipendiaterna 2015

Dalastipendiaterna 2014

Dalastipendiaterna 2014

Dalastipendiaterna 2014

Dalastipendiaterna 2014

Dalastipendiaterna 2013

Dalastipendiaterna 2013

Dalastipendiaterna 2012

Dalastipendiaterna 2012

Borlänge, Sätrer, Gagnef, Skedvi Bröd Invigning High-54

Priolevas saluhall har utökats med traditionell knäckebrödstillverkning över öppen eld.      Benny Andersson delägare och styrelsemedlem vid invigningen den 4 december 2014.

 

 

 

Daladagen

Vi arrangerar återigen Daladagen. Syftet med Daladagen är att belysa aktuella frågor inom ekonomi och företagande på regional, nationell och internationell nivå.

Dalastipendiet

Varje år delas stipendier ut till personer, företag och organisationer som genom nytänkande bidrar till lokal eller regional utveckling.

Lokala stipendier

Vi stödjer lokala uppmuntringsinsatser genom lokala stipendier. De lokala insatserna ska ha bäring på sparsamhet, privatekonomi, näringsliv, forskning, utbildning, idrott eller kultur.