Sparbanksstiftelsen Dalarna har olika förtroenderådsområden i Dalarna. Varje område kan besluta om lokala uppmuntringsinsatser genom lokala aktiviteter. De lokala aktiviteterna ska ha bäring på sparsamhet, privatekonomi, näringsliv, forskning, utbildning, idrott eller kultur. Förtroenderåden tillsammans med Swedbanks lokala kontorschef nominerar om de lokala aktiviteterna och beslut fattas i styrelsen.

.


Lokala aktiviteter 2023

Gagnef

Fler erbjuds möjligheten att golfa genom att prova en Para Motion i Falun

Sparbanksstiftelsen Dalarna har bidragit till att

Att spela golf har i princip varit omöjligt för den som sitter i rullstol. Men med hjälp av en maskin, en sk Para Motion eller Paragolfer är detta nu möjligt. Maskinen hjälper till så att rullstolsbundna kan resa sig upp och i princip svinga golfklubban stående som vilken spelare som helst. Sparbanksstiftelsen Dalarna har i samverkan med många fler nu bidragit till att det finns en Para Motion på golfbanan i Mockfjärd.

Vi hoppas det blir många fler testpiloter framöver!

På bild: Lars Andersson fick bli den förste att officiellt prova den nyinköpta Paragolfern på Gagnefs golfbana i Rista.

Borlänge

Många tävlande i Dalarnas störst idétävling – Jag har en idé!

Jag har en idé är en idétävling som arrangeras gemensamt av Dalarna Science Park och Sparbanksstiftelsen Dalarna. Här tävlar blivande entreprenörer om ett aktiebolag och affärsutveckling till ett värde av 50 000 kr. Syftet är att främja entreprenörskap och innovativa idéer i Dalarna. Tävlingen avgjordes av en jury och i hård konkurrens föll valet slutligen på följande 3 pristagare.

1:a pris, Jamila Boccaccio

Med en abonnemangstjänst för mat och sällskap för ”äldre” som är en kombination av sällskap vid måltider och en portionslåda vällagad mat vann Jamila först pris. Stort Grattis!

På bilden: Jamila Boccaccio

2:a pris, Ivana Radic

Ivana vill utveckla en trådlös saturationsmätare som mäter syresättning i blodet och kommunicerar med en enhet som automatiskt reglerar syrgastillförseln hos personer som vårdas hemma till exempel prematura barn. pris. Stort Grattis till en 2:a plats!

På bilden: Jamila Boccaccio

3:e pris, Moshira Hassan

Moshira planerar att utveckla en app som kan göra socialtjänstens stöd till invånare mer lättillgängligt i form av digitala med handläggare eller socialsekreterare.

Stort Grattis till tredje plats och det ska bli spännande att följa din utveckling!

På bilden: Moshira Hassan


Falun

First Lego League, en häftig legotävling i Houston fick besök av ett gäng härliga ungdomar från Västra Skolan i Falun

Sparbanksstiftelsen Dalarna har bidragit till att ett gäng ambitiösa ungdomar på Västra Skola i Falun har haft förmånen att åka till Houston. De har ägnat åtskilliga timmar efter skolan för att dels bygga en robot för att tävla både nationellt och internationellt. Till sin hjälp har de haft med hjälp av en av de mest engagerade lärare vi mött, Amanda. Resan började med att bli bäst i Sverige och därefter var siktet inställt på Houston och First Lego League. Där tog de en 4:e plats i världen i Robot Design.

Vilka ungdomar. vilka framgångar, vilka prestationer, vi hoppas få se er i framtiden i Dalarna & önskar er stort lycka till!

På bild från vänster: Ungdomar på Västra skolan tillsammans med lärare Amanda Näsdal och Alexandra Bennström från Swedbank.

På bild Roboten Bo https://www.instagram.com/team__4.0.4/


Västerbergslagen

Parasportförbundet i Dalarna arrangerade Snöskolöpning i Special Olympics och Dalakampen.

Sparbanksstiftelsen Dalarna hade förmånen att få vara med både vid öppningen och avslutningen och vi är så imponerade av alla deltagare. Totalt deltog ett fyrtiotal personer i flera olika distanser mellan 25 till 5000 meter. Glädjen och stoltheten över allas prestationer berörde alla som var där.

Deras kloka olympiska ed som stolt lästes upp innan spelet började fick en speciell plats i vårt hjärta ”Jag vill vinna, men om jag inte vinner låt mig vara stolt över mitt försök”. En fantastisk inställning med så mycket värme.

Två av deltagarna visar glada upp sina ryggsäckar som de fick i pris förutom de självskrivna medaljerna.

Stort Grattis till alla medverkande för fina insatser och en härlig dag!

Foto: Två av deltagarna tillsammans med Parasportförbundets ordförande Ola Brossberg.

Daladagen

Vi arrangerar återigen Daladagen. Syftet med Daladagen är att belysa aktuella frågor inom ekonomi och företagande på regional, nationell och internationell nivå.

Dalastipendiet

Varje år delas stipendier ut till personer, företag och organisationer som genom nytänkande bidrar till lokal eller regional utveckling.

Lokala stipendier

Vi stödjer lokala uppmuntringsinsatser genom lokala stipendier. De lokala insatserna ska ha bäring på sparsamhet, privatekonomi, näringsliv, forskning, utbildning, idrott eller kultur.