02/12/21

Lokal Stipendier

Lokala Stipendier

Sparbanksstiftelsen Dalarna har olika förtroenderådsområden i Dalarna. Varje område kan besluta om lokala uppmuntringsinsatser genom Lokala Stipendier. De lokala insatserna ska ha bäring på sparsamhet/ privatekonomi, näringsliv, forskning, utbildning, idrott eller kultur. Det går ej att söka stipendiet utan förtroenderåden tillsammans med Swedbanks lokala kontorschef nominerar stipendiaterna och beslutar. 

 

Stipendier 2022

Västerbergslagen

Lokalt stipendium till Väsman VinterArena
Multibanor på sjöis för motion och rekreation är något som föreningen Väsman VinterArena skapar. Isbanor som på ett naturligt sätt lockar till aktiviteter för barn, unga, vuxna och internationella besökare för aktiviteter på skridskor, spark, promenad men även skidåkning på sidan av isbanorna.

Väsman VinterArena skapar därför mervärde för lokalbefolkningen och besökare som bidrar till att sätta focus på Ludvikas unika möjligheter.

Från vänster: Marie-Louise Åkman, Bengt Åkman, Lars Fredriksson, Pelle Forsgren, Väsman VinterArena samt Roger Hemming, Sparbanksstiftelsen Dalarna och Elin Hussfelt, Swedbank.
Bild: Maria Karlsso

Stipendier 2021

Norra Dalarna

Lokalt Stipendium, Hansjö Mejeri, Orsa

Stipendiet utdelades i samband med Företagarfrukost på Orsa Hornberga Gård.

Motivering: Hansjö Mejeri står för en produktutveckling och affärsmodell som ligger helt rätt i tiden. Lokalproducerade mejeriprodukter som saluförs både i den egna, obemannade lantbutiken, i de största affärskedjorna i de närmaste kommunerna, i den lokala saluhallen samt genom samarbeten med restauranger i närområdet. Genom nytänkande marknadsföring i sociala medier där engagemanget och det genuina intresset lyser igenom når företaget ut med både sina produkter och lockar besökare till bygden.

Personerna på bilden är från vänster är Liselott Länsmans, Sparbanksstiftelsen Dalarna, Björn Daniels, Hansjö Mejeri och Lena Hedberg, Swedbank.

Lokalt Stipendium, Återbruket Klippen, Sollerön

Sparbanksstiftelsen Dalarnas Lokala Stipendium utdelades vid Moragalan 2021,  den 2 december

Motivering: Återbruket Klippens verksamhet uppmanar till en mera hållbar konsumtion. Genom sin verksamhet skapar de möjligheter för att återbruka istället för att slänga och köpa nytt, och uppmanar till sparsamhet. Detta är hållbart ur både ekonomiska och miljömässiga perspektiv. 

Behållningen från försäljningen går till skolklasser, föreningar, familje- och ungdomsaktiviteter och olika projekt för utveckling av lokalsamhället.

Utdelare var Liselott Länsmans, som representerar Sparbanksstiftelsen Dalarnas Förtroenderåd i  Norra Dalarna och Maria Forsberg, Swedbank. Återbruket Klippen representerades av Jon Böhlmark och Anita O Mattes.

Södra Dalarna

Lokalt Stipendium, Therese Asplund, Avesta, fotograf

Personerna på bilden är Johannes Kotschy, Therese Asplund och Ewa Lövgren. Johannes Kotschy och Ewa Lövgren representerar Sparbanksstiftelsen Dalarnas Förtroenderåd i Södra Dalarna.

Motivering:

När konst möter verklighet, fiktion blir sanning, under och över vatten, alla årstider, till just de ögonblick där magi uppstår. Där finner vi Therese Asplund, som fångar just de ögonblicken med sin kamera för oss andra, så att vi också får uppleva dessa stunder med hennes prisbelönta fotografier.

Guld, silver och brons! Therese har dem alla i de flesta mästerskap som går i fotografering. Talang, med kämpaglöd och en outsinlig källa till kreativitet. En av Sveriges bästa fotografer.

Lokalt Stipendium, Avesta OK

Stipendiet utdelades den 18 september under Avestafestivalen. Utdelare var Petra Jarlheim och Johannes Kotschy som representerar Sparbanksstiftelsen Dalarnas Förtroenderåd i Södra Dalarna. Avesta OK representerades av Per Westman och Solveig Palm i mitten på bilden.

Vi har fått små viktiga checkpoints lite här och där i vår kommun. Dessa små checkpoints har gjort att ung som gammal stuckit ut i skog och mark, stad och bebyggelse för att lyckas knipa så många checkpoints, som bara går. Ett fenomenalt sätt att göra orientering ännu mer folklig och på ett underbart sätt även smyga in hälsa och välmående i allas våra liv på ett enkelt och roligt sätt. Avesta OK har med detta projekt sett till att närmare 40 000 checkpoints registrerats. Det går inte att beskriva det på ett annat sätt än med ordet succé.

Lokalt Stipendium, By Slånkvicku

By Slånkvicku är en natur- och kulturvecka som byborna arrangerar. En stor folkfest som engagerar gammal som ung.  En vecka av musik och upplevelser. Vi vill med detta stipendium uppmärksamma arrangörer och alla dessa drivna människor som tillsammans med sin fantastiska drivkraft skapar denna vecka som har blivit till en stor folkfest med många besökare.

I samband med återinvigningen av By Kyrka och invigningen av årets Slånkvicku utdelades stipendiet av Ewa Lövgren, Johannes Kotschy, Sparbanksstiftelsen Dalarna och Cihan Kicil, Swedbank, Avesta

Landshövding Ylva Thörn med make Lars Thörn, Ulf Berg, ordförande By Slånkvicku och Ewa Lövgren, Sparbanksstiftelsen Dalarna.

Johannes Kotschy, Cihan Kicil och Ewa Lövgren

Västerbergslagen

Lokalt Stipendium 2021
Skattlösbergs bygdegille tilldelas Sparbanksstiftelsen Dalarnas lokala stipendium med följande motivering: 

Föreningen gör en natur- och kulturinsats av stora mått. Helheten – med Dan Anderssons diktsamling och Luossa, den successivt utvecklade Finngammelgården i byn och inte minst vården och underhållet av det storslagna öppna landskapet är imponerande.

Personerna på bilden är Leif Andersson, Eva Pettersson, Ingrid Sundell, Skattlösbergs bygdegille, Roger Hemming, Sparbanksstiftelsen Dalarna och  Elin Hussfelt, Swedbank.

Lokalt Stipendium, Våffelbruket Hammarbacken Ludvika
Katarina och Claes har med Våffelbruket satt Hammarbacken och Ludvika på kartan genom att servera unika våffelkreationer. Ett nytänk vad gäller att nyttja den vackra miljön runt magasinet med Caféverksamhet och aktiviteter som en naturlig mötesplats för stora och små. Våffelbruket har även skapat en hel del nya arbetstillfällen för många ungdomar i Ludvika. Allt detta har blivit en succé trots pandemitider”.

Personerna på bilden är, Roger Hemming, Andreas Norrström, Katarina Unemar, Anneli Andersson och Anders Olausson. Roger Hemming och Anders Olausson representerar Sparbanksstiftelsen Dalarna. Andreas Norrström och Anneli Andersson representerar Swedbank. Katarina Unemar, Våffelbruket Hammarbacken, Ludvika.

Stipendier 2020

Södra Dalarnas Lokala Stipendiater

Årstidens bästa, Linda Hansson, Avesta

Skidspåret Djupdalsvägen, Horndal-Garpenberg
Representeras av Staffan Dickfors, Paul Danielsson med flera.

Rockbonden, Gården i Näckenbäck, By
Amanda Bergman Hollingby/Petter Winnberg

Norra Dalarnas Lokala Stipendiater

Strax före jul fick Rockdale Natur- och Kulturupplevelser, Älvdalen mottaga ett stipendium av Sparbanksstiftelsen Dalarna
Bild från vänster: Ing-Marie Bergman, Marit Norin, Torbjörn Zakrisson, Lars Vilhelmsson. (Ing-Marie och Lars representerar Sparbanksstiftelsen Dalarna.

Quarnstensgrufvans Vänner fick ta emot Sparbanksstiftelsen Dalarnas Lokala Stipendium. Jenny Fougstedt, Swedbank, Ingemar Simonsson, Sparbanksstiftelsen Dalarna och Bente Mellqvist Danielsson, Quarnstensgrufvans Vänner. Källa: Malungsbladet

Västerbergsslagens Lokala Stipendiater 2020

Solisten och operasopranen Maria Keohane, Smedjebacken.
Bokstugan i Brunnsvik, Brunnsviks Folkhögskola.

Stipendier 2019

Borlänge

Hans Nygren, Bergebo Skidanläggning, Borlänge
GiveMe5, Borlänge
Gagnet Windband, Gagnef

Falun

Helena Sahlen-Nelson, Dansa i Falun

Södra Dalarna

Ulla-Karin Jönsson, Fors
Martin Alvin, Horndals revyn, Cabaret i Verket, Avesta m.m
Sven-Inge Grönkvist, IK Juno, Avesta

Västerbergslagen

Mikael Hedberg, Poker Run, Smedjebacken
Aktivitetsbyrån i Fredriksberg
Teaterslaget i Ludvika

Norra Dalarna

Katarina Hanser, Saluhallen i Orsa
Oscar Diös, Orsa Hotell
Troll & Clownstigen, Mora
Michell Cranning-Hillgren, Dala-Järna

Nyhetsarkiv

31/03/22


Som en fortsättning på Daladagen..

Läs mer »

17/12/21


Plattformen ShowDevote beviljas såddkapital för..

Läs mer »

02/12/21


Lokala Stipendier Sparbanksstiftelsen Dalarna har..

Läs mer »

06/10/21


Senast Daladagen genomfördes var oktober..

Läs mer »

30/10/20


22 oktober arrangerade Sparbanksstiftelsen Dalarna..

Läs mer »

28/10/20


Sparbanksstiftelsen Dalarna lanserar en vacker..

Läs mer »

Ung företagsamhet

Sparbanksstiftelsen Dalarna tycker att ungdomars möjlighet till arbete i Dalarna är viktigt för regionens framtid. Därför stödjer vi Ung Företagsamhet.

Daladagen

Vi arrangerar återigen Daladagen! Syftet med Daladagen är att belysa aktuella frågor inom ekonomi och företagande på regional, nationell och internationell nivå.

Dalastipendiet

Varje år delas stipendier ut till personer, företag och organisationer som genom nytänkande bidrar till lokal eller regional utveckling.