27/09/22

Lokal Stipendier

Lokala Stipendier

Sparbanksstiftelsen Dalarna har olika förtroenderådsområden i Dalarna. Varje område kan besluta om lokala uppmuntringsinsatser genom Lokala Stipendier. De lokala insatserna ska ha bäring på sparsamhet/ privatekonomi, näringsliv, forskning, utbildning, idrott eller kultur. Det går ej att söka stipendiet utan förtroenderåden tillsammans med Swedbanks lokala kontorschef nominerar stipendiaterna och beslutar. 

Stipendier 2022

Falun

KORSNÄS IF FOTBOLL tilldelas Sparbanksstiftelsen Dalarnas Lokala Stipendium, Falun 2022.

Motivering:
Korsnäs IF Fotboll bedriver en mycket fin ungdomsverksamhet som känns välkomnande och inkluderande. Ungdomsfotbollen leds med passion, engagemang och präglas av kamratskap, glädje och lekfullhet. Ledarna har utbildats i antimobbing. Unga flickor och pojkar blir sedda och bekräftade, får nya kompisar, får röra på sig och får träna sig i samarbete och laganda.

Personerna från vänster på bilden: Alf Tangnäs, Sparbanksstiftelsen Dalarna, Håkan Wiklund, Korsnäs IF Fotboll och Göran Andersson, Sparbanksstiftelsen Dalarna.

Södra Dalarna

Lokalt stipendium till Anna och Lars Karlsson, Horndal, för mångåriga insatser med Naturpasset.

Motivering till det lokala stipendiet: Naturpasset – en aktivitet i skogen som finns på över 400 områden runt om i Sverige och som är mer än bara motion. Alla oavsett ålder kan delta på sitt eget sätt.I Horndal är det Anna och Lars Karlsson, som på ett oförtröttligt sätt, lockat många att ta sig ut i skogen för att leta kontroller. 
Tillsammans har de i många år lagt ner ett fantastiskt arbete med denna aktivitet.  Över ett kvarts sekel har de tålmodigt ordnat sponsorer, sett till att kartor tagits fram och satt ut kontroller i skogen. 
Deltagarantalet har ständigt ökat. På våren väntas det med spänning vart Naturpasset skall arrangeras i skogarna runt Horndal. Till hösten är förväntningarna stora på vem som vunnit de priser som årligen delas ut.

Från vänster Ewa Lövgren Sparbanksstiftelsen Dalarna, Anna och Lars Karlsson Naturpasset Horndal.


Norra Dalarna

Lokalt stipendium, Lima Skyttegille, Lima

Motivering: De senaste åren har skidstation i Lima genomgått en stor förvandling:
Från att endast kunna användas vintertid till längdskidåkning och skidskytte, så står här nu istället en multiarena för både sommar- och vinteraktiviteter. Anpassningar har också gjorts för att arenan ska passa funktionshindrade. Detta ger denna målgrupp chansen att aktivt kunna delta i aktiviteter som de tidigare varit utestängda från. Den unika anläggningen betyder förstås mycket lokalt, för både ung och gammal. Men detta sätter även Tandö på kartan långt utanför kommungränsen.

Från vänster: Sten-Owe Renhall, Lima Skyttegille samt Ingemar Simonsson och Ulrika Runesson, Sparbanksstiftelsen Dalarna. Fotograf: Ulf Oskarsson.


Lokalt stipendium till Ulum Dalska, Älvdalen och Brunnsbergs IF, Dragkamp, Älvdalen

Ulum Dalska motivering: Föreningen Ulum Dalska har under snart 40 år med passion och stort engagemang arbetat för älvdalskans bevarande och utveckling. Det älvdalska språket är en värdefull kulturskatt som ömt vårdas av föreningen. Med målet att kunna föra språkarvet vidare till kommande generationer arbetar föreningens medlemmar på många olika sätt med att sprida kunskap om språket, framför allt bland barn och unga. Det är den yngre generationen som är älvdalskans framtid. Med en outsinlig energi kämpar föreningen också för att få älvdalskan erkänt som ett språk och det målet kommer att nås, för det här är föreningen som aldrig ger upp.


Brunnsbergs IF, Dragkamp, Älvdalen motivering: Den lilla lokala föreningen från byn Brunnsberg med de stora internationella framgångarna inom den udda sporten dragkamp. Med energi och entusiasm har Brunnsbergs IF ́s dragkampare byggt upp en verksamhet som lockar både gammal och ung. De engagerar och inspirerar barn och ungdomar till en aktiv och hälsosam fritid och erbjuder en trivsam gemenskap. De är goda ambassadörer för Brunnsberg, Älvdalen och norra Dalarna och sätter vårt område på kartan när de arrangerar tävlingar på hemmaplan och de ger norra Dalarna fin PR inom och utanför Sveriges gränser.

Personerna på bilden från vänster: Peter Folkesson, Ulum Dalska, Monica Andersson, Swedbank, Ing-Marie Bergman, Sparbanksstiftelsen Dalarna och Simon Andersson Brunnsbergs IF, Dragkamp.
Fotograf: Nisse Schmidt.


Lokalt stipendium till Lilla Sällskapet, vin och deli Jeanette Sundberg.
Motivering:
Pristagaren är en restaurang i Orsa centrum som har fokus på lokala och svenska råvaror. Svenska ekologiska och lokala råvaror är helt rätt i tiden utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Att driva restaurang på en liten ort har sina utmaningar, att framgångsrikt göra det under en pandemi och dessutom våga satsa på utbyggda lokaler och ny filial visar prov på stor idérikedom, god service och stort mod. Genom samarbeten med andra aktörer i Orsa samt många egna idéer når pristagaren ut med sina produkter och sitt varumärke, till exempel försäljning hos Saluhallen eller ”drive-in-take-away.

Personerna på bilden från vänster: Helen Arnesson, Sparbanksstiftelsen Dalarna, Jeanette Sundberg, Lilla Sällskapet – vin och deli och Maria Forsberg, Swedbank. Foto: Klaus Csucs


Lokalt stipendium till Lännviksrevyn och Öje Winter Arena.
Motivering:
De ideella krafterna bakom Öje Winter Arena har skapat ett utflyktsmål med aktiviteter som passar gammal och ung, elit och motionär. Många timmars slit ligger bakom fina skidspår, och rätt underlag i spark- och skridskobanan. Det saknas aldrig ved för den som vill göra upp en eld och grilla sin medhavda mat. Och det bästa av allt; hit hittar inte längre bara lokalbefolkningen, utan även långväga utländska gäster. Ni gör ett fantastiskt jobb!

Lännviksrevyn motivering:
Lännviksrevyn bidrar till att bevara bygdens dialektala kultur, de bjuder på fantastisk underhållning, har gett en gammal festplats nytt liv, de har vågat satsa på sin dröm och det har verkligen blivit en stor framgångssaga. Från en källare i Lännviken till slutsålda föreställningar på Brånens Fesplats i Öje.
En fantastisk prestation!

Från vänster: Agnes Nilsson och Erik Karlsson från Lännviksrevyn samt Kjell Pedersen och Klara Gustafsson-Pedersen från Öje Winter Arena.
Foto: Frida Liljequist

Västerbergslagen

Lokalt stipendium till Väsman VinterArena
Multibanor på sjöis för motion och rekreation är något som föreningen Väsman VinterArena skapar. Isbanor som på ett naturligt sätt lockar till aktiviteter för barn, unga, vuxna och internationella besökare för aktiviteter på skridskor, spark, promenad men även skidåkning på sidan av isbanorna.

Väsman VinterArena skapar därför mervärde för lokalbefolkningen och besökare som bidrar till att sätta focus på Ludvikas unika möjligheter.

Från vänster: Marie-Louise Åkman, Bengt Åkman, Lars Fredriksson, Pelle Forsgren, Väsman VinterArena samt Roger Hemming, Sparbanksstiftelsen Dalarna och Elin Hussfelt, Swedbank.
Bild: Maria Karlsso

Stipendier 2021

Norra Dalarna

Lokalt Stipendium, Hansjö Mejeri, Orsa

Stipendiet utdelades i samband med Företagarfrukost på Orsa Hornberga Gård.

Motivering: Hansjö Mejeri står för en produktutveckling och affärsmodell som ligger helt rätt i tiden. Lokalproducerade mejeriprodukter som saluförs både i den egna, obemannade lantbutiken, i de största affärskedjorna i de närmaste kommunerna, i den lokala saluhallen samt genom samarbeten med restauranger i närområdet. Genom nytänkande marknadsföring i sociala medier där engagemanget och det genuina intresset lyser igenom når företaget ut med både sina produkter och lockar besökare till bygden.

Personerna på bilden är från vänster är Liselott Länsmans, Sparbanksstiftelsen Dalarna, Björn Daniels, Hansjö Mejeri och Lena Hedberg, Swedbank.

Lokalt Stipendium, Återbruket Klippen, Sollerön

Sparbanksstiftelsen Dalarnas Lokala Stipendium utdelades vid Moragalan 2021,  den 2 december

Motivering: Återbruket Klippens verksamhet uppmanar till en mera hållbar konsumtion. Genom sin verksamhet skapar de möjligheter för att återbruka istället för att slänga och köpa nytt, och uppmanar till sparsamhet. Detta är hållbart ur både ekonomiska och miljömässiga perspektiv. 

Behållningen från försäljningen går till skolklasser, föreningar, familje- och ungdomsaktiviteter och olika projekt för utveckling av lokalsamhället.

Utdelare var Liselott Länsmans, som representerar Sparbanksstiftelsen Dalarnas Förtroenderåd i  Norra Dalarna och Maria Forsberg, Swedbank. Återbruket Klippen representerades av Jon Böhlmark och Anita O Mattes.

Södra Dalarna

Lokalt Stipendium, Therese Asplund, Avesta, fotograf

Personerna på bilden är Johannes Kotschy, Therese Asplund och Ewa Lövgren. Johannes Kotschy och Ewa Lövgren representerar Sparbanksstiftelsen Dalarnas Förtroenderåd i Södra Dalarna.

Motivering:

När konst möter verklighet, fiktion blir sanning, under och över vatten, alla årstider, till just de ögonblick där magi uppstår. Där finner vi Therese Asplund, som fångar just de ögonblicken med sin kamera för oss andra, så att vi också får uppleva dessa stunder med hennes prisbelönta fotografier.

Guld, silver och brons! Therese har dem alla i de flesta mästerskap som går i fotografering. Talang, med kämpaglöd och en outsinlig källa till kreativitet. En av Sveriges bästa fotografer.

Lokalt Stipendium, Avesta OK

Stipendiet utdelades den 18 september under Avestafestivalen. Utdelare var Petra Jarlheim och Johannes Kotschy som representerar Sparbanksstiftelsen Dalarnas Förtroenderåd i Södra Dalarna. Avesta OK representerades av Per Westman och Solveig Palm i mitten på bilden.

Vi har fått små viktiga checkpoints lite här och där i vår kommun. Dessa små checkpoints har gjort att ung som gammal stuckit ut i skog och mark, stad och bebyggelse för att lyckas knipa så många checkpoints, som bara går. Ett fenomenalt sätt att göra orientering ännu mer folklig och på ett underbart sätt även smyga in hälsa och välmående i allas våra liv på ett enkelt och roligt sätt. Avesta OK har med detta projekt sett till att närmare 40 000 checkpoints registrerats. Det går inte att beskriva det på ett annat sätt än med ordet succé.

Lokalt Stipendium, By Slånkvicku

By Slånkvicku är en natur- och kulturvecka som byborna arrangerar. En stor folkfest som engagerar gammal som ung.  En vecka av musik och upplevelser. Vi vill med detta stipendium uppmärksamma arrangörer och alla dessa drivna människor som tillsammans med sin fantastiska drivkraft skapar denna vecka som har blivit till en stor folkfest med många besökare.

I samband med återinvigningen av By Kyrka och invigningen av årets Slånkvicku utdelades stipendiet av Ewa Lövgren, Johannes Kotschy, Sparbanksstiftelsen Dalarna och Cihan Kicil, Swedbank, Avesta

Landshövding Ylva Thörn med make Lars Thörn, Ulf Berg, ordförande By Slånkvicku och Ewa Lövgren, Sparbanksstiftelsen Dalarna.

Johannes Kotschy, Cihan Kicil och Ewa Lövgren

Västerbergslagen

Lokalt Stipendium 2021
Skattlösbergs bygdegille tilldelas Sparbanksstiftelsen Dalarnas lokala stipendium med följande motivering: 

Föreningen gör en natur- och kulturinsats av stora mått. Helheten – med Dan Anderssons diktsamling och Luossa, den successivt utvecklade Finngammelgården i byn och inte minst vården och underhållet av det storslagna öppna landskapet är imponerande.

Personerna på bilden är Leif Andersson, Eva Pettersson, Ingrid Sundell, Skattlösbergs bygdegille, Roger Hemming, Sparbanksstiftelsen Dalarna och  Elin Hussfelt, Swedbank.

Lokalt Stipendium, Våffelbruket Hammarbacken Ludvika
Katarina och Claes har med Våffelbruket satt Hammarbacken och Ludvika på kartan genom att servera unika våffelkreationer. Ett nytänk vad gäller att nyttja den vackra miljön runt magasinet med Caféverksamhet och aktiviteter som en naturlig mötesplats för stora och små. Våffelbruket har även skapat en hel del nya arbetstillfällen för många ungdomar i Ludvika. Allt detta har blivit en succé trots pandemitider”.

Personerna på bilden är, Roger Hemming, Andreas Norrström, Katarina Unemar, Anneli Andersson och Anders Olausson. Roger Hemming och Anders Olausson representerar Sparbanksstiftelsen Dalarna. Andreas Norrström och Anneli Andersson representerar Swedbank. Katarina Unemar, Våffelbruket Hammarbacken, Ludvika.

Stipendier 2020

Södra Dalarnas Lokala Stipendiater

Årstidens bästa, Linda Hansson, Avesta

Skidspåret Djupdalsvägen, Horndal-Garpenberg
Representeras av Staffan Dickfors, Paul Danielsson med flera.

Rockbonden, Gården i Näckenbäck, By
Amanda Bergman Hollingby/Petter Winnberg

Norra Dalarnas Lokala Stipendiater

Strax före jul fick Rockdale Natur- och Kulturupplevelser, Älvdalen mottaga ett stipendium av Sparbanksstiftelsen Dalarna
Bild från vänster: Ing-Marie Bergman, Marit Norin, Torbjörn Zakrisson, Lars Vilhelmsson. (Ing-Marie och Lars representerar Sparbanksstiftelsen Dalarna.

Quarnstensgrufvans Vänner fick ta emot Sparbanksstiftelsen Dalarnas Lokala Stipendium. Jenny Fougstedt, Swedbank, Ingemar Simonsson, Sparbanksstiftelsen Dalarna och Bente Mellqvist Danielsson, Quarnstensgrufvans Vänner. Källa: Malungsbladet

Västerbergsslagens Lokala Stipendiater 2020

Solisten och operasopranen Maria Keohane, Smedjebacken.
Bokstugan i Brunnsvik, Brunnsviks Folkhögskola.

Stipendier 2019

Borlänge

Hans Nygren, Bergebo Skidanläggning, Borlänge
GiveMe5, Borlänge
Gagnet Windband, Gagnef

Falun

Helena Sahlen-Nelson, Dansa i Falun

Södra Dalarna

Ulla-Karin Jönsson, Fors
Martin Alvin, Horndals revyn, Cabaret i Verket, Avesta m.m
Sven-Inge Grönkvist, IK Juno, Avesta

Västerbergslagen

Mikael Hedberg, Poker Run, Smedjebacken
Aktivitetsbyrån i Fredriksberg
Teaterslaget i Ludvika

Norra Dalarna

Katarina Hanser, Saluhallen i Orsa
Oscar Diös, Orsa Hotell
Troll & Clownstigen, Mora
Michell Cranning-Hillgren, Dala-Järna

Nyhetsarkiv

20/05/24


Älvdalens Biografteater tilldelas Sparbanksstiftelsen Dalarnas..

Läs mer »

14/05/24


Duon på Dalapop har blivit..

Läs mer »

09/05/24


När GRÄNGE redaktionskommitté hade årsmötet..

Läs mer »

06/05/24


Musikalföreställningen Spara & Slösa hade..

Läs mer »

05/05/24


Kulturföreningen Säterstampen som årligen arrangerar..

Läs mer »

05/05/24


Gagnefs Fotoklubb en plattform för..

Läs mer »

05/05/24


Jan Delbom från Borlänge som..

Läs mer »

21/04/24


Arbetsdagen i Källslätten inledde med..

Läs mer »

10/04/24


I tider av oro och..

Läs mer »

08/04/24


Nu var det dags igen..

Läs mer »

30/10/23


Sista veckan i oktober 2023..

Läs mer »

26/08/23


Folkärna Folkfest tillkom på initiativ..

Läs mer »

26/08/23


Karate är ett gammalt kamp-..

Läs mer »

21/08/23


Carthago Frafrance utvecklar ett nytt..

Läs mer »

21/07/23


DalaCapital har beslutat att investera..

Läs mer »

05/07/23


Orsakajt´n är en institution i..

Läs mer »

28/06/23


Ahlbäckstiftelsen värnar om Johan Ahlbäcks..

Läs mer »

16/05/23


Lokalt stipendium, till Orsa IF..

Läs mer »

14/05/23


Lokalt stipendium till Ludvika FFI,..

Läs mer »

05/05/23


Lokalt stipendium, till Björn Johansson,..

Läs mer »

05/05/23


Lokalt stipendium, till Per Wålstedt,..

Läs mer »

05/05/23


Lokalt stipendium, till Mats Reyier,..

Läs mer »

26/04/23


Sparbanksstiftelsen Dalarna har bidragit till..

Läs mer »

21/04/23


Jag har en idé är..

Läs mer »

30/03/23


Dalapop Dalapop är ett naturligt..

Läs mer »

26/03/23


Fina isbanor, så välförtjänta av..

Läs mer »

21/02/23


Parasportförbundet i Dalarna arrangerade Snöskolöpning..

Läs mer »

21/02/23


Det är bolaget bakom den..

Läs mer »

21/02/23


Parasport och Dalakampen, så härligt..

Läs mer »

01/02/23


Alexandra Lorenz tilldelas ett lokalt..

Läs mer »

01/12/22


Sparbanksstiftelsen Dalarnas lokala stipendium har..

Läs mer »

20/11/22


Lokalt stipendium till Anna Maria..

Läs mer »

06/10/22


Vi har bjudit in över..

Läs mer »

27/09/22


Lokala Stipendier Sparbanksstiftelsen Dalarna har..

Läs mer »

23/09/22


Bolaget SoKwikk, med en kombinerad..

Läs mer »

31/03/22


Som en fortsättning på Daladagen..

Läs mer »

17/12/21


Plattformen ShowDevote beviljas såddkapital för..

Läs mer »

16/12/21


Nyligen beslutade DalaCapital om ytterligare..

Läs mer »

02/12/21


Det är bolaget bakom den..

Läs mer »

06/10/21


Senast Daladagen genomfördes var oktober..

Läs mer »

30/10/20


22 oktober arrangerade Sparbanksstiftelsen Dalarna..

Läs mer »

28/10/20


Sparbanksstiftelsen Dalarna lanserar en vacker..

Läs mer »

Daladagen

Vi arrangerar återigen Daladagen. Syftet med Daladagen är att belysa aktuella frågor inom ekonomi och företagande på regional, nationell och internationell nivå.

Dalastipendiet

Varje år delas stipendier ut till personer, företag och organisationer som genom nytänkande bidrar till lokal eller regional utveckling.

Lokala stipendier

Vi stödjer lokala uppmuntringsinsatser genom lokala stipendier. De lokala insatserna ska ha bäring på sparsamhet, privatekonomi, näringsliv, forskning, utbildning, idrott eller kultur.